Nieuws & Persberichten

Boomkwekerij Boot & Dart: 'Met PlanetProof* de eerste nieuwe klanten al binnengehaald'

directeur Jan de Vries van Boomkwekerij Boot & Dart“Het certificaat 'On the way to PlanetProof' PlanetProof is voor ons een schot in de roos”, zegt directeur Jan de Vries van Boomkwekerij Boot & Dart. Het bedrijf uit Boskoop - voorloper in de branche - voert sinds kort de nieuwe internationale versie van het Milieukeur certificaat voor haar gehele groenassortiment. De eerste nieuwe buitenlandse klanten heeft de boomkwekerij al binnengehaald met PlanetProof.

“Milieukeur, dat woord kunnen de meeste klanten in het buitenland niet uitspreken”, lacht De Vries. “Zeg je PlanetProof, dan begrijpt iedereen direct wat je bedoelt. De nieuwe naam roept meteen associaties op met duurzamer produceren. Met de nieuwe internationale versie van het Milieukeur certificaat van SMK kunnen we ons eigen duurzaamheidsverhaal nu ook aan buitenlandse klanten overbrengen. De internationale naam en het logo zijn sinds kort ook te vinden op onze website en facturen, op ons briefpapier en in onze bedrijfsbrochure.”

STERKER IMAGO

De boomkwekerij heeft zeventig medewerkers in dienst en zet jaarlijks 20 miljoen euro om. Naast bomen levert Boot & Dart een ruim assortiment aan planten. Van al het groen gaat 65 procent naar Nederlandse afnemers, waaronder veel gemeenten en andere overheidsorganisaties. Daarnaast exporteert het bedrijf nog eens 35 procent van haar groenproducten naar België, Engeland, Duitsland en Polen.

De Vries: “Het loonde voor ons dus zeker de moeite om het internationale certificaat te behalen. Dit biedt voor ons als duurzame ondernemer nieuwe kansen. Direct na de introductie van de nieuwe naam en het nieuwe logo hebben we hiervoor een aanvraag ingediend.”

VOORLOPER

Boot & Dart geldt als voorloper in de branche op het terrein van duurzamere productiemethodes. Tien jaar geleden al behaalde het bedrijf het Milieukeur certificaat. De boomkwekerij voldeed dus al aan alle duurzaamheidscriteria van PlanetProof, die identiek zijn aan die van Milieukeur.

De Vries: “Als je het certificaat eenmaal hebt, stimuleert dat enorm om na te blijven denken over steeds duurzamer produceren. Zo hebben we bijvoorbeeld een schoffelmachine ontwikkeld tegen onkruid, waardoor we nog minder chemische middelen hoeven in te zetten. Binnen onze eigen afdeling Research & Development ontwikkelen we ook nieuwe gewassen die resistent zijn tegen bijvoorbeeld schimmels als meeldauw waarmee we het middelengebruik op termijn verder kunnen terugdringen. Ook voldoet een deel van onze teelt aan de SKAL-normen (biologisch) en mogen wij het EKO-keurmerk voeren.

MAATWERK-OPLOSSINGEN

In zijn drive om het duurzamer te doen, loopt De Vries soms tegen grenzen aan. “In de wintermaanden mag je volgens de eisen van PlanetProof geen middelen inzetten tegen onkruid, maar zeker tijdens warme winters geeft dit beperkingen. Als schoffelen niet helpt, is een laag percentage aan middelen soms toch efficiënt. Het voorkomt dat je in de lente juist meer middelen moet gebruiken. Mogelijk dat SMK op dit punt in de toekomst nog wat meer maatwerk-oplossingen in het schema kan verwerken.”

NIEUWE KLANTEN

De eerste nieuwe, buitenlandse klanten zijn al afgekomen op de PlanetProof producten van Boot & Dart. “In België hebben we de afgelopen maanden al verschillende orders bij nieuwe klanten binnengehaald", vertelt De Vries. "Daar groeit de vraag naar duurzamere producten duidelijk ook. In andere Europese landen gaat het nog niet zo snel, maar op termijn verwacht ik zeker dat ook daar de vraag gaat toenemen. Met PlanetProof zijn wij als een van de eerste kwekers daar dan alvast goed op voorbereid.


*'On the way to PlanetProof' is een andere en internationale naam voor Milieukeur; de duurzaamheidscriteria van PlanetProof zijn volledig identiek aan die van Milieukeur. Per 1-1-2019 wordt Milieukeur voor plantaardige producten vervangen door PlanetProof.


Zeg je PlanetProof, dan begrijpt iedereen direct wat je bedoelt
Terug naar overzicht