Nieuws & Persberichten

Begin 2018 PlanetProof* tulpen beschikbaar

Het certificatieschema Milieukeur/PlanetProof Bolbloemen is onlangs gepubliceerd. Bolbloemen zijn bloemen die worden geteeld met bloembollen als uitgangsmateriaal, zoals tulpen, lelies, narcissen en hyacinten. De bedoeling is dat de retail vanaf begin 2018 duurzame bolbloemen kan aanbieden omdat dan de eerste telers zullen zijn gecertificeerd.

Breed draagvlak

Het schema Milieukeur/PlanetProof bolbloemen is ontwikkeld in overleg met telers van bolbloemen, externe deskundigen, de Nederlandse ketenorganisatie voor bloembollenbedrijven KAVB, de retail en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties. Op dit moment is 240 hectare aan bloembollen onder Milieukeur/PlanetProof gecertificeerd met enkele honderden soorten tulpen, lelies, narcissen, irissen en krokussen.

Thema’s en eisen

  • Voor Milieukeur/PlanetProof bolbloemen zijn gecertificeerde bloembollen, biologisch of Milieukeur/PlanetProof, als uitgangsmateriaal verplicht
  • Verbod op gebruik van neonicotinoïden
  • Verplicht gebruik van stroom uit duurzame bronnen
  • Maximale gebruiksnorm actieve stof gewasbeschermingsmiddelen
  • Water en nutriënten
  • Lichthinder
  • Afval en verpakkingen
  • Diverse keuzemaatregelen

Maatschappelijk verantwoord inkopen

Met het Milieukeur/PlanetProof certificaat kunnen telers aantoonbaar duurzamere bloemen leveren. Het certificaat sluit aan bij het ‘Informatiedocument voor duurzaam inkopen van Bloemen en interieurbeplanting’ van de Nederlandse overheid. Ook kunnen handelsbedrijven, bloemisten en tuincentra hiermee voldoen aan de toenemende vraag van consumenten naar gegarandeerd duurzamere bloemen.

Informatie


*'On the way to PlanetProof' is een andere en internationale naam voor Milieukeur; de duurzaamheidscriteria van PlanetProof zijn volledig identiek aan die van Milieukeur. Per 1-1-2019 wordt Milieukeur voor plantaardige producten vervangen door PlanetProof.

De bedoeling is dat de retail vanaf begin 2018 duurzame bolbloemen kan aanbieden omdat dan de eerste telers zullen zijn gecertificeerd
Terug naar overzicht